Topstudent zoekt enthousiaste werkgever

op 19 maart 2011 door lise witteman in achtergrond

University colleges zijn een feest voor student en docent. Maar de arbeidsmarkt is vooralsnog niet overtuigd: ‘De opleiding is niet per se een pre.’

Het neusje van de zalm, de bollebozen, de betere student, het toptalent van de toekomst. University colleges voor de gemotiveerde universitaire student zijn een hit. Na de pioniers in Utrecht (UCU), Middelburg (Roosevelt Academy) en Maastricht (UCM), volgden eveneens de universiteiten van Amsterdam (2009) en Leiden (2010) onlangs met een eigen university college. En ook in Eindhoven, Tilburg en Rotterdam zijn de plannen volop in ontwikkeling. Allemaal willen ze een stukje van de taart die excellent onderwijs heet. Het model: een brede Engelstalige bachelor (Liberal Arts), selectie aan de poort op cijfers en motivatie, residentieel en kleinschalig onderwijs en hoge academische eisen aan de student. Geheel conform het ideaal van de commissie-Veerman.

Maar de snelle opkomst van de colleges is vooral terug te voeren op de toenemende belangstelling onder potentiële studenten. Voor ieder nieuw college dat wordt opgericht, is het jaarlijkse aantal inschrijvingen ruim voldoende om tweehonderd gemotiveerde studenten te kunnen selecteren. En de markt is nog lang niet verzadigd. Sterker nog: de colleges beginnen pas net aan bekendheid te winnen.

Intellectuele sfeer
Ook tijdens de open dag van de Roosevelt Academy in Middelburg, na UCU het tweede college van de Universiteit Utrecht, arriveren geïnteresseerden vanuit alle uithoeken van het land. De toegestroomde ouders en leerlingen vergapen zich aan het statige interieur van het middeleeuwse stadhuis dat nu dienst doet als university college. Door glas-in-loodraampjes sijpelt zacht zonlicht langs oude wandkleden, terwijl de tutor het jonge blanke publiek in Cambridge Engels vertelt over de intellectuele sfeer en het persoonlijke karakter van de Academy. De ouders grijnzen tevreden voor zich uit: hier zullen hun zoons en dochters het onderwijs krijgen dat ze gewend zijn van de gymnasia of tweetalige instellingen.

Voor studenten en docenten vormen de colleges dan ook niets minder dan een utopie in een landschap van uitdijende collegezalen en een vermaarde zesjescultuur. De studenten ontvangen internationaal georiënteerd onderwijs dat hen voert langs filosofie, psychologie, recht, retoriek, economie en al wat verder maatschappelijk interessant is. In ruil daarvoor mogen docenten lesgeven aan gemotiveerde en geïnteresseerde studenten die diepgang verlangen, in plaats van opgelezen antwoorden van niet gemaakte opdrachten. Een win-winsituatie: de studenten halen hoge cijfers, de opleidingen halen een hoog diplomarendement.

Zacht prijsje
En dat alles tegen een relatief zacht prijsje. Ook met een nieuw wetsvoorstel in aantocht waarmee dergelijke instellingen het collegegeldtarief flink op kunnen schroeven, is de verwachting dat de kosten voor de student voorlopig niet meer dan een- à tweemaal het reguliere collegegeld (€ 1713) zullen bedragen.

Echter, de grote afwezige op dit feestje voor student en docent is de arbeidsmarkt. Waar recruiters van topbedrijven er doorgaans als de kippen bij zijn om talent aan zich te binden, is nergens op de open dag in Middelburg een bedrijfsstandje te bekennen. In de uitgedeelde studentenkrantjes staan geen advertenties van potentieel geïnteresseerde werkgevers, op de website zijn geen bedrijvendagen aangekondigd.

Werkmentaliteit
Dat is vreemd, aangezien het de arbeidsmarkt is die om het hardst roept om toppers die over verschillende vakgebieden heen kunnen reiken, die gemotiveerd zijn en die beschikken over een goede werkmentaliteit. Naar het voorbeeld van de Verenigde Staten, waar een groot deel van de meest succesvolle topmannen een Liberal Arts- achtergrond heeft.

Maar de Nederlandse bedrijven zijn nog niet erg onder de indruk van het merk ‘university college’ op cv’s van kandidaten, zo blijkt uit een rondgang langs een aantal toonaangevende werkgevers. Zij letten liever op de specialisatie van een sollicitant. Wat heeft hij of zij ná die bachelor gedaan. Shell: ‘Het gaat ons vooral om de afgeronde master of PhD.’ ING: ‘Wij zien geen duidelijk opkomende trend voor studenten afkomstig van university colleges.’ Deloitte: ‘Andere bacheloropleidingen vinden wij net zo relevant.’ Achmea: ‘Wij onderscheiden niet of mensen van de colleges afkomstig zijn.’ Recruitmentbureau YER: ‘Een sterk analytische achtergrond is belangrijk, terwijl wij zien dat bij de university colleges vooral de sociale vaardigheden goed ontwikkeld zijn.’

Brede bachelors
Werkgeversorganisatie VNO-NCW denkt dat het simpelweg nog te vroeg is om te kunnen beoordelen of de university colleges echt een plus vormen voor de arbeidsmarkt. ‘Qua filosofie past het, maar de colleges kunnen nog niet bouwen op een groot netwerk binnen het bedrijfsleven. Daar moeten zij samen met de bedrijven aan gaan werken.’ Ook Rob van der Vaart, decaan van UCU, denkt dat de arbeidsmarkt nog moet wennen aan deze nieuwe brede bachelors. ‘Onze studenten moeten het vooral hebben van de competenties die wij ze meegeven, niet van het label university college.’ Zijn college bestaat sinds 1999 en hij heeft zodoende minstens zes generaties studenten de arbeidsmarkt op zien gaan. Van hen komt grofweg een derde in het onderzoek uit, een derde in de private sector en de rest bij overheid, ngo’s en de gezondheidszorg. Op welke posities, daar zijn geen data van.

Daarentegen valt wel op dat de university-collegestudenten bijzonder populair zijn bij gezaghebbende buitenlandse universiteiten, waar Liberal Arts een veel grotere reputatie geniet. Oxford, Cambridge, Harvard, de London School of Economics: allen zien zij in deze studenten het neusje van de Nederlandse zalm.

Ook de private-businessuniversiteit Nyenrode neemt met alle liefde studenten afkomstig van university colleges aan. Rector Maurits van Rooijen: ‘De Liberal Arts-opleiding stelt studenten in staat connecties tussen verschillende disciplines te leggen. Voor de arbeidsmarkt moeten de colleges zich eerst bewijzen, maar dat volgt vanzelf wel, als de eerste afgestudeerden hoge posities bereiken.’

Voorkeur
Een nog onvoltooid alumni-onderzoek van de Roosevelt Academy lijkt die aanname schoorvoetend te bevestigen. De studenten die in 2007 hun bachelor voltooiden, zijn niet zelden aangenomen bij gezaghebbende internationale universiteiten en blijken vervolgens ook geen moeite te hebben om bij grote bedrijven voet aan de grond te krijgen. Al dan niet bewust beginnen deze bedrijven blijkbaar toch een voorkeur te ontwikkelen voor de voormalig university college-student.

De ouders op de open dag in Middelburg bekommeren zich nauwelijks om de kansen op de arbeidsmarkt. Tijdens de naborrel blijkt dat voor hen vooral de kleinschaligheid en de veiligheid van de university colleges tellen. Maar de meest genoemde motivatie is toch: ‘Mijn dochter weet nog niet echt wat ze wil worden. Met deze opleiding stelt ze het keuzemoment nog even uit.’

Copyright (c) 2011 Het Financieele Dagblad

Tags: ,

31 reacties

 1. jackie

  30 november 2014 @ 06:24

  Raymond

  1 december 2014 @ 02:20

  Andy

  4 december 2014 @ 20:46

  evan

  5 december 2014 @ 23:59

  trevor

  6 december 2014 @ 05:35

  Anthony

  9 december 2014 @ 03:47

  Cecil

  10 december 2014 @ 13:59

  jimmie

  11 december 2014 @ 01:51

  juan

  11 december 2014 @ 21:15

  Sam

  15 december 2014 @ 03:17

  joseph

  15 december 2014 @ 03:50

  nathaniel

  15 december 2014 @ 04:22

  andrew

  15 december 2014 @ 04:54

  wendell

  15 december 2014 @ 05:25

  roy

  15 december 2014 @ 17:27

  Rafael

  17 december 2014 @ 16:43

  Kenneth

  20 december 2014 @ 20:08

  Ray

  20 december 2014 @ 20:41

  Henry

  20 december 2014 @ 21:15

  hubert

  20 december 2014 @ 21:51

  Ian

  20 december 2014 @ 22:28

  homer

  14 januari 2015 @ 10:26

  Paul

  16 januari 2015 @ 05:45

  Wade

  19 januari 2015 @ 18:09

  Billy

  19 januari 2015 @ 20:59

  Ross

  19 januari 2015 @ 21:34

  Leonard

  20 januari 2015 @ 20:26

  Dustin

  28 januari 2015 @ 22:16

  Jared

  3 februari 2015 @ 22:14

  gene

  5 februari 2015 @ 07:48

  Daniel

  8 februari 2015 @ 08:04

  Accountants allochtonen amsterdam arbeidsmarkt criminaliteit crisis cultuur denemarken dieren economie europa Financieel FollowTheMoney immigratie Job Cohen journalistiek justitie Lobby marokko media milieu obama ondernemen onderwijs openbaar vervoer politiek binnenland politiek buitenland porno ProRail psychologie PvdA PVV recht vakantie verenigde staten wilders

 • Meta

 • RSS twitter.com/LiseWitteman