Man met lange adem lijkt onverslaanbaar

op 23 februari 2011 door lise witteman in profiel

Lijsttrekker Enda Kenny van Fine Gael kan zichzelf misschien nog het beste in een donkere kamer opsluiten met een fles whisky en een pistool. Aldus de lugubere suggestie die tv-interviewer Vincent Browne afgelopen september uitte aan het adres van de nu gedoodverfde winnaar van de Ierse parlementsverkiezingen. Die hebben vrijdag plaats.

De sneer kwam op het moment dat de Labour Party in de peilingen de centrumrechtse Fine Gael van Kenny van de eerste plaats had verdrongen en Kenny ternauwernood een intern leiderschapsconflict had overleefd. Maar Enda Kenny (59) is een man van de lange adem, dat had de geschiedenis al geleerd.

De nestor van het Ierse lagerhuis volgde op 24-jarige leeftijd zijn vader Henry Kenny op nadat die aan kanker was overleden, maar bleef vervolgens geruime tijd op de achtergrond. Hij bemoeide zich hoofdzakelijk met zijn kiesdistrict en fungeerde tussendoor een jaartje als minister van Jeugdzaken. Zo leek Kenny’s politieke leven bestemd voor een plaatsje achter de schermen, totdat hij in 1994 werd betrokken bij de vorming van een regenboogcoalitie tussen zijn partij, de Labour Party en Democratic Left om vervolgens zelf als minister van toerisme en handel zitting te nemen in dat kabinet. Onder zijn ministerschap bloeide het toerisme in Ierland op en trokken handelsbetrekkingen met het buitenland flink aan.

Kenny’s naam was gevestigd en in 2001 deed hij een eerste gooi naar het leiderschap. Hoewel Kenny het toen nog moest afleggen tegen de charismatischer Michael Noonan, nam hij in 2002 alsnog diens plaats in, nadat Fine Gael de grootste verkiezingsnederlaag uit de partijgeschiedenis te verduren had gekregen. Onder Kenny’s leiding wist de partij zichzelf weer bijeen te rapen en in de jaren daaropvolgend won Fine Gael zelfs de lokale en de Europese verkiezingen.

Maar waar heeft Kenny toch dat succes aan te danken? Hoewel hij in de loop der jaren een stuk beter geconserveerd is gebleven dan veel van zijn inmiddels uitgezakte en grijs geworden collega’s, komt hij houterig en ingestudeerd over tijdens toespraken en op televisie. Zijn achtergrond als onderwijzer heeft hem weliswaar een makkelijke omgang met mensen opgeleverd, maar is verder weinig inhoudelijk, en ook van politieke gehaaidheid lijkt hij gespeend, ondanks zijn jarenlange ervaring.

Sommige waarnemers menen dat Kenny simpelweg de wind in de rug heeft, terwijl anderen zeggen dat Fionnuala O’Kelly, met wie Kenny in 1992 trouwde, misschien de spil van zijn succes vormt. De Ierse nieuwspresentator Ivan Yates omschrijft de echtgenote van Kenny in 2009 tegenover de Irish Independent als een spindoctor: ‘Zij is zelf een echte politicus en heeft hem met ambitie vervuld. Hij is een laatbloeier.’ Mevrouw Kenny zei ook zelf ooit dat haar plaats bewust die is van manager van het gezin en steun en toeverlaat van haar man, opdat hij al zijn tijd en energie in de politiek kan steken.

Maar in de aanloop naar de verkiezingen van vrijdag hoeft Kenny amper zijn nek uit te steken. Ondanks de dip in 2010 laten de peilingen een stralend beeld zien van een partij die misschien zelfs meer dan de helft van de stemmen in de wacht gaat slepen. Met slechts twee dagen te gaan lijkt Kenny het tactisch te spelen. Zich er klaarblijkelijk van bewust dat zijn acties de peiling hooguit nog negatief kunnen beïnvloeden, vermijdt hij moeilijke debatten en confrontaties met geslepen journalisten.

Dat ondervond ook de tv-presentator die had geopperd dat Kenny misschien beter een kogel door zijn hoofd kon jagen. Toen Browne begin februari Kenny uitnodigde voor een televisiedebat, sloeg de politicus het aanbod af omdat hij nog steeds beledigd was door de suggestie dat hij beter zelfmoord kon plegen. Het televisiestation bood vervolgens aan om een andere presentator het debat te laten leiden, maar Kenny bleef weigeren: ‘Het komt me heel slecht uit. Ik geloof dat ik die dag bij een of andere bijeenkomst moet zijn.”

Tags:

9 reacties

 1. Tony

  17 november 2014 @ 00:15

  Danny

  25 november 2014 @ 20:02

  Leo

  27 november 2014 @ 14:13

  Raymond

  5 december 2014 @ 09:59

  Edward

  18 december 2014 @ 04:07

  neil

  16 januari 2015 @ 19:10

  Jonathan

  28 januari 2015 @ 03:50

  Chester

  5 februari 2015 @ 13:44

  brett

  6 februari 2015 @ 14:03

  Accountants allochtonen amsterdam arbeidsmarkt criminaliteit crisis cultuur denemarken dieren economie europa Financieel FollowTheMoney immigratie Job Cohen journalistiek justitie Lobby marokko media milieu obama ondernemen onderwijs openbaar vervoer politiek binnenland politiek buitenland porno ProRail psychologie PvdA PVV recht vakantie verenigde staten wilders

 • Meta

 • RSS twitter.com/LiseWitteman